Projecte Batalles del Bruc

Des del 2001 estic treballant en diversos projectes a l’entorn de les batalles del Bruc. He invetigat en profunditat en arxius i biblioteques, he realitzat entrevistes personals i he dedicat moltes jornades a recorrer els escenaries de les batalles per tal de poder interpretar correctament la nombrosa informació que he trobat. El 2008 durant celebració del bicentenari de les batalles vaig presentar una Comunicació en el marc les “La guerra del francès en els territoris de parla catalana (1808-18014)”  que es celebrà a l’Ajuntament del Bruc i que està recollida en el llibre de la Núria Sauch “La guerra del francès als territòris de parla catalana”.

batalles_bruc  Llibre la guerra del francès als territoris de parla catalana de la Núria Sauch.

Des de les hores he realitzat diverses xerrades i conferències a Barcelona, Igualada, sobre el terreny de les Batalles i a l’Ajuntament del Bruc.

xerrada    Xerrada a l’ateneu d’Igualada (2012)

ateneu     Xerrada a l’ateneu d’Igualada (2012)

El juny del 2013, dins l’assignatura de paissatge sonor del màster en creació artistica, realismes i entorns vàrem dur a terme les primeres proves del Projecte Timbaler que pretenia recrear el so del timbal del timbaler del Bruc i treure l’entrellat d’una de les llegendes més conegudes del Principat. Per fer-ho vaig comptar amb l’ajuda d’en Vicent Matamoros, doctorand en arqueologia sonora que dirigeix un grup de recerca sonora de la Facultat de Belles Arts i amb en Josep Cerdà, catedràtic d’art sonor de la mateixa facultat.
Durant la segona meitat del 2013 i primers mesos del 2014 hem realitzat multitud de proves fins a formular una hipòtesi que donarem a conèixer a finals d’Abril en un acte a l’Ajuntament del Bruc.
bruc1                                                              Marc Sellarès i Vicent Matamoros. Juny 2013
bruc2                                                                                                Entrevista TV3
bruc3                                                          Gents de l’ Anoia iel Bages participant en la cerca
bruc4                                                                     Col.laboradors d’ Igualada i de Tous (Anoia)
Actualment estem fent les últimes proves per cercar l’epicentre sonor de la zona i poder així deixar en la societat el fruit del nostre treball. Entem gravant també un vídeo/documental que expliqui el procés de recerca i conclusions del nostre estudi.
bruc5A mig/llarg termini tinc previst la publicació d’un llibre on es resumeixi tota la informació que he recollit i les conclusions a que he arribat. Al calaix hi han diversos projectes com la recreació virtual de les Batalles, la realització d’un videojoc relacionat i com a “desig/somni” final seria dur a la gran pantalla aquestes batalles tant significatives per a l’imaginàri popular de la nostra terra.
Share