L’homenatge armeni (2012)

Al visitar el camp d’extermini nazi de Mathausen a finals dels 90 vaig conèixer l’existència del genocidi armeni i les meves mirades i pensaments s’encaminaren a conèixer i descobrir aquesta barbàrie inspiradora en part de la comesa per Hitler. La majoria del milió i mig de víctimes armènies assassinades per l’imperi Otomà entre finals del segle XIX i 1923 fóren penjades o el resultat de llargues marxes pels deserts muntanyosos concebudes per arribar a la mort per esgotament. Fa uns mesos vaig viatjar al cor del Kurdistan sota domini turc on vaig realitzar-hi una petita acció en homenatge a les víctimes d’aquest genocidi que no reconeix l’Estat turc, aquest en nega l’existència i persegueix qualsevol discrepància amb la versió de l’Estat. En els homenatges a les víctimes de genocidis i massacres les flames en torxes o espelmes permanentment enceses son un element simbòlic que manté viu el record. Aquí la prohibició requeria amagar l’homenatge sota terra com a símbol i denuncia d’aquesta negació. armeni1armeni2

armeni6   armeni3armeni4  armeni5

Share